Dania z fasolki są bardzo syte. Ja od dziecka lubię fasolkę i wszystkie dania z nią związane.Taką fasolkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek.
Składniki:
fasola czerwona z puszki - 1 puszka
fasola biała z puszki - 1 puszka
przecier pomidorowy - 2 łyżki
ketchup pikantny - 2 łyżki
woda - 450 ml.
kiełbasa śląska - 3 pętka
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
cukier - 1 łyżeczka ( płaska )
majeranek - 1 łyżeczka
ziele angielskie całe - 4 kulki
liście laurowe - 1 szt.
olej do smażenia
Potrawka z fasoli (fasolka po bretońsku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor. Do kiełbasy wrzucamy posiekany czosnek. Mieszamy.
2.W garnku umieszczamy fasolkę. Dodajemy szklankę wody i gotujemy na małym gazie, aż zmięknie. Dodajemy kiełbasę.
3.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy. Dodajemy do fasolki. Mieszamy. Dodajemy resztę wody oraz przecier i ketchup. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Mieszamy i gotujemy jeszcze 15 min.
Komentarze