Potrawka z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na tę potrawkę znalazłam w książce Jadłonomia znanej polskiej blogerki wegańskiej. Nieco go urozmaiciłam i uprościłam. Danie jest bardzo ciekawe i nietypowe. Być może stosując się idealnie do zaleceń autorki będzie smakować jeszcze lepiej, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła.

  • 40 min

Składniki:

  • SOS:
    1 czerwona ostra czerwona papryczka, wypestkowana i pokrojona na części
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka imbiru (siekany lub w przyprawie)
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki kolendry
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka mleka kokosowego.
    1 łyżeczka oleju sezamowego

    40 dag żółtej fasolki szparagowej, bez końcówek
    30 dag młodych ziemniaków, dobrze wyszorowanych
    1 duży pomidor, pokrojony bez skórki i bez gniazd nasiennych
    garść natki pietruszki
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i zalewamy wodą, tak by warzywa były lekko zakryte. Dodajemy sól. Gotujemy przez 15 minut, od momentu zagotowania wody. W połowie gotowania dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
  • 2. W czasie kiedy warzywa się gotują przygotowujemy sos, czyli miksujemy lub blendujemy wszystkie składniki razem. Po upływie czasu dodajemy do garnka z warzywami przygotowany sos i dusimy całość na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie dodajemy do garnka posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy kolejne 5 minut. Danie powinno być gotowe.

Porady

Potrawkę można podawać z kaszą bulgur albo ryżem lub też chrupiącym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować