Wspaniały jednogarnkowy obiad z młodej kapusty kalafiora z pożywnymi klopsikami z mięsa mielonego.Dodatek kalafiora był moim małym eksperymentem i było pysznie!
Klopsiki:
70 dag mięsa z łopatki wieprzowej
3 jajka
1 kajzerka czerstwa
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
czubrica zielona do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
pieprz i sól do smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Potrawka z młodej kapusty, kalafiora i klopsików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Łopatkę wieprzową myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem,kajzerkę moczymy w wodzie,dobrze odciskamy i dodajemy do masy,wbijamy jajka,dodajemy koperek doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.Formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2.Kapustę i kalafiora myjemy kapustę szatkujemy dość grubo nożem,a kalafiora dzielimy na małe różyczki.Na patelni na której smażyliśmy klopsiki przesmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z posiekaną cebulą,dodajemy kapustę i kalafiora oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę,całość dusimy na patelni około 5 minut,po czym przekładamy do dużego garnka wlewamy bulion,dodajemy koncentrat i dusimy około 10 minut,pod koniec dodajemy pokrojoną zieleninę zabielamy śmietaną wrzucamy klopsiki,doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.Rozkładamy na talerze i podajemy gorące danie.
Komentarze