Potrawka z mięsem mielonym i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Smażyć przez chwilę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Przełożyć do garnka.
Kaszę ugotować wg przepisu.
2.Pieczarki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub plastry. Podsmażyć na patelni.
3.Cukinię pokroić w kostkę. Papryki pokroić w cienkie paski.
4.Do mięsa dodać warzywa. Podlać odrobiną wody. Chwilę dusić.
5.W między czasie pomidory podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem i odrobiną cukru. Dodać do mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dusić chwilę.
6.Stopniowo dodawać kaszę. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
7.Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Porady
Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki można dodać pieprz cayenne lub suszoną papryczkę chilli podczas duszenia
Komentarze