Potrawka węgierska

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Smaczna, prosta i niedroga.

  • 10 min

Składniki:

  • 60 dag piersi kurczaka
    3 marchewki średniej wielkości
    2 cebule
    1 szkl. bulionu drobiowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    7 łyżek pikantnego ketchupu
    1 łyżka majeranku
    1,5 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    1/2 puszki groszku konserwowego
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, wymieszać. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Zasypać 1 łyżeczką słodkiej papryki, zasmażyć. Dodać mięso i obsmażyć na złoto od czasu do czasu mieszając.Tak przygotowane mięso przełożyć razem z cebulką do garnka i zalać bulionem. Następnie dodać marchew pokrojoną w plastry. Tak przygotowaną potrawkę dusić na małym ogniu do miękkości.
  • 3. Na koniec dodać pół puszki groszku konserwowego, ketchup i zaprawkę z 1,5 łyżki mąki pszennej i odrobiny wody. Dokładnie wymieszać i chwilę poddusić. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
    Podawać gorącą.

Porady

Doskonała do pieczywa lub kaszy kuskus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować