Najlepiej smakuje z ryżem, choć równie dobrze z kaszą i ziemniakami. Potrawka pasuje do mięsa z drobiu oraz jaj. Można ją także podać jedynie z ciemnym pieczywem.
Potrawka warzywna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por posiekać, czonek pokroić w plastry - zeszklić na maśle. Marchewki obrać, pokroić na półtalarki i dołożyć do zeszklonych warzyw. Wlać bulion - gotować 5 min.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić na cząstki i dołożyć do garnka. Dodać groszek oraz posiekany koperek.
3.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, paprykę w proszku. Wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
4.Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać. Wlać do potrawki i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Potrawkę doprawić do smaku.
Komentarze