Potrawka warzywna z pieczarkami

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje z ryżem, choć równie dobrze z kaszą i ziemniakami. Potrawka pasuje do mięsa z drobiu oraz jaj. Można ją także podać jedynie z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (łącznie 250g)
    150 g zielonego groszku
    5 średnich pieczarek (łącznie 150g)
    8 cm-owy kawałek pora
    3 - 5 ząbków czosnku
    1 pęczek koperku
    3 łyżeczki masła
    2 szklnaki bulionu warzywnego
    1/2 szklnaki wody
    4 łyżki śmietany 12%
    3 łyżeczki mąki pszennej
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 łyżeczki ketchupu pikantnego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka warzywna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka warzywna z pieczarkami 1. Por posiekać, czonek pokroić w plastry - zeszklić na maśle. Marchewki obrać, pokroić na półtalarki i dołożyć do zeszklonych warzyw. Wlać bulion - gotować 5 min.
  • Potrawka warzywna z pieczarkami 2. Pieczarki oczyścić, pokroić na cząstki i dołożyć do garnka. Dodać groszek oraz posiekany koperek.
  • Potrawka warzywna z pieczarkami 3. Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, paprykę w proszku. Wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
  • Potrawka warzywna z pieczarkami 4. Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać. Wlać do potrawki i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Potrawkę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować