Postna polewka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sam raz na Popielec

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maślanka(ja używam maślanki własnej roboty): 2 szklanki
    - woda: 5 szklanek
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Postna polewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 4 szklanki wody. Maślankę rozrobić z 1 szklanką wody. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do wrzącej wody wlać rozrobioną maślankę, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
  • 2. Moja babcia opowiadała ze zwłaszcza przed wojna oraz w jej trakcie była to bardzo popularna zupa z tego względu, że zwłaszcza na wsi nie było trudno o składniki. Wtedy zupę podawano w ten sposób ze każdemu nalewano na talerz porcje zupy a na środku stołu stawiano miskę z pyrkami (w gwarze wielkopolskiej to ziemniaki) i każdy nabierał je sobie z tej miski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować