udziec indyczy ok 600 na 3 porcje
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki czerwonej
kawałek pora (biała część) ok 10 cm
pół łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki śmietany 18%
Porcja indyka z warzywami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udziec oczyścić, przeciąć na 3 równe porcje, w głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i przyrumienić z obu stron porcje mięsa. Dodać marchewkę, pokrojoną na kawałeczki, por i paprykę pokrojone w paseczki dodać też cebulę i czosnek oraz rozmaryn i przyprawić do smaku solą i pieprzem. podlać octem balsamicznym i ok 3/4 szkl wody. Dusić do miękkości ok 40 min. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zestawić z ognia.
Komentarze