Poranna rosa

4.5 (150 ocen)

Połączenie sernika, kokosu i bitej śmietany.

Składniki:

  • Kulki kokosowo-serowe:
    - 2 żółtka
    - 400 g zmielonego sera białego
    - 6 łyżkek cukru pudru
    - 16-20 łyżek wiórków kokosowych
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego

    Ciasto:
    - 4 szklanki mąki
    - 1 1/3 szklanki cukru
    - 6 jajek
    - 2 białka
    - 400 g masła
    - 300 g śmietany 18%
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia (radzę dać czubate)
    - 6 łyżek kakao
    - 6 łyżek mleka

    Masa śmietankowa:
    - 200 g śmietany kremówki
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 śmietan-fix

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Poranna rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki serowe 1. Kulki kokosowo-serowe:
    Wszystkie składniki połączyć. Z masy uformować kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i włożyć na 30 minut do zamrażalnika (gdy dobrze zamarzną, będzie łatwiej je wciskać w ciasto).
  • rozłożenie 2. Ciasto:
    Wszystkie składniki należy ogrzać do temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku i białko. Miksując na zmianę dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, zmiksować. Do blaszki (35/25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wylać najpierw jasne ciasto, następnie na jasnym równomiernie rozprowadzić ciasto kakaowe.
  • serowe kulki 3. Na wierzchu ułożyć w rzędach zamrożone kulki serowo-kokosowe, lekko je wciskając.
  • Poranna rosa 4. Ciasto piec około 45-50 minut w temp. 180*C do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
  • 5. Masa śmietankowa:
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kokos Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować