Pora na spaghetti w porach, świetna alternatywa dla takich hitów jak carbonara czy bolognese. Świetny lekko warzywny smak, idealne spaghetti dla smakoszy makaronów w nietypowej formie. Polecam !
Pora na spaghetti w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotujmy wszystkie składniki, i ugotujmy makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy około 8 minut, powinien być al dente.
2.Por siekamy w plasterki i myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
3.Boczek podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się cały tłuszcz
4.Gdy boczek się podsmaży kroimy go na plasterki.
5.Do garnka średniej wielkości wlewamy 150 ml.wody, wrzucamy połowę kostki wołowej. Nie dolewajcie za dużo wody, to ważne aby dać dokładnie tyle ile w przepisie.
Gdy kostka się rozpuści, a bulion zacznie wrzeć zmniejszamy gaz, temperaturę płyty czy na czym tam gotujecie i wrzucamy pokrojony wcześniej por, przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut aż por lekko zmięknie.
Do garnka z gotującym się porem dodajemy śmietanę (zahartuj ją przed dodaniem aby się nie zważyła), następnie przyprawy : sól, pieprz i gałkę muszkatołowa do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. od czasu do czasu przemieszajmy.
Po 10 minutach wcześniej ugotowany makaron dodajemy do śmietanowo-porowego sosu.
Na koniec dodajemy wcześniej pokrojony boczek i podajemy
Komentarze