Porzeczkowy mus z bitą śmietaną

4.5 (143 ocen)

Uwielbiam lato za to jego owoce. Tym razem wykorzystał sezon na porzeczki. Deser jest niesamowity, orzeźwiający, w sam raz na lato. Moje dzieci Kasia i Adaś także nie mogli się go najeść. Zażyczyli sobie bym robiła go codziennie, a przynajmniej co drugi dzień:)

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 3 szklanki czerwonej porzeczki,
    • 3 szklanki wody,
    • 1 szklanka kaszy manny,
    • Cukier do smaku (około 2-3 łyżki),
    • Bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Porzeczkowy mus z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przecieranie 1. Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody.
    Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około 5-10 minut. Po tym czasie całość przecieramy przez sito.
  • Miksowanie 2. Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia.
    Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Zajadanie (Kasia 4,5 lat) 3. Na zimny mus wykładamy bitą śmietanę. Dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
  • Powiedz AAAA....Adasiu (14 miesięcy) 4. Najlepiej smakuje we dwoje. Powiedz AAAAA....Adasiu:)
  • AAAA... :) 5. AAAA....:) Mniam:)

Porady

Można go przygotować także z mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kasza manna Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować