Porzeczkowy bananowiec na owsianym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny i lekki deser na letnie popołudnie.Inspiracja podczas zrywania porzeczek na działce :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 paczki daktyli suszonych, płatki owsiane, banany, porzeczki, galaretka o samku owoców leśnych, żelatyna, 4 małe lub 2 duże jogurty naturalne, budyń waniliowy (wedle upodobań )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowy bananowiec na owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. daktyle zalewamy gorącą wodą odstawiamy aby zmiękły, gdy wystygną blendujemy na masę, łączymy z płatkami owsianymi w ilości dowolnej, im więcej tym spód ciasta bardziej spójny. tortownice wykładamy połączoną masą.
  • 2. na spód kroimy banany w ilości dowolnej, wedle upodobań jak gruba ma być warstwa bananowa.
  • 3. żelatyne rozpuszczamy w gorącej wodzie lub mleku, gdy ostygnie łączymy z jogurtem i budyniem. nastepnie gotową masę wylewamy na banany.
  • 4. galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia
  • 5. na masę jogurtową wykładamy porzeczki w ilości dowolnej i na to wylewamy tężęjącą galaretkę. wstawiamy do lodówki aby masy stężały, na ok.3 godziny. Gotowe :)

Porady

Polecam budyń o samku białej czekolady do masy jogurtowej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować