Porzeczkowy tort lodowy

0 (0 ocen)

Taki torcik to idealny deser w upalne dni. Jego przygotowanie nie trwa długo, jedynie czynności wstępne (przygotowanie soku) wymagają rozłożenia w czasie. Wykończenie torciku słodkimi bezami nadaje mu pięknego wyglądu, a same bezy doskonale komponują się z orzeźwiającym smakiem porzeczek

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Składniki:
    • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
    • 3 białka,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • Około 3 łyżki cukru pudru do smaku,
    • szczypta soli,
    • 0,5 szklanki soku z czarnej porzeczki,
    • 0,5 szklanki soku z czerwonej porzeczki
    Dodatkowo:
    • frużelina z czarnej porzeczki do wykończenia
    • Świeże owoce, listki porzeczki oraz cukier puder do dekoracji
    • Bezy do wykończenia (około 50 gram)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Lody

Porzeczkowy tort lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana tortownica 1. Aby uzyskać sok z porzeczek, owoce rozgotowujemy z niewielką ilością cukru. Gdy puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez gęste sito. Uzyskany sok wykorzystujemy do deserów.
    Biszkopty przekrawamy na około ¾ ich wysokości. Dłuższe kawałki układamy wokół wewnętrznej strony tortownicy. Pozostałe części biszkoptów umieszczamy na spodzie tortownicy.
  • ubijanie śmietanki 2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ich przygotowaniu w oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec słodzimy ją do smaku.
  • połączenie białek z śmietanką 3. Ubitą łączymy z pianą z białek.
  • dodanie porzeczkowych soków 4. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej dodajmy sok z czarnej porzeczki, a do drugiej sok z czerwonej porzeczki.
  • przed zamrożeniem 5. Obie części miksujemy, po czym naprzemiennie wykładamy je na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Gotowy torcik wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika.
    Na zastygnięty tort lodowy wykładamy całe oraz rozkruszone bezy. Bezy polewamy porzeczkową frużeliną. Całość posypujemy świeżymi owocami.
    Torcik podajemy bezpośrednio po wykonaniu dekoracji lub ponownie wkładamy go na około 1 godzinę do zamrażalnika, by owoce i frużelina także zamarzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort lodowy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort lodowy

ankad21 Cudowne orzeźwienie na upalne dni. 24 godz.

To może cię zainteresować