Porzeczkowo - galaretkowa tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje ulubione ciasto w „sezonie porzeczkowym”: kruchy spód, orzeźwiająca galaretka oraz bita śmietana. Ciasto proste i na każdą kieszeń.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki,
    - ¾ kostki masła,
    - 1 żółtko,
    - Kieliszek wódki,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 0,5 kg oczyszczonych i umytych owoców czarnej porzeczki,
    • 800 ml wody,
    • 30-35 dag cukru,
    • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki,
    • Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji

Porzeczkowo - galaretkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut (180°C).
    Upieczony spód studzimy.
  • 2. NADZIENIE:
    Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dokładamy galaretki. Rozpuszczamy je.
    Tak przygotowaną owocową galaretkę studzimy.
    Lekko tężejącą wykładamy na upieczone ciasto kruche. Odstawiamy do zastygnięcia.

    Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy