MASA I:
-400 g serka waniliowego (np. Danio)
-1 kostka masła
-6 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl. wody
-380 g dżemu z czarnej porzeczki
MASA II:
-0,5 l kremówki 30% lub 36%
-2 Śnieżki
-2 op. śmietan-fix
1.Składniki "CIASTA-POLEWY" zagotować razem do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
2.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodawać powoli żółtka i zmiksować. Wlać ostudzoną polewę i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i zmiksować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w 180 st.C. Wystudzone podzielić na 2 części.
3.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać serek i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Ja dodałam też 1 op. Śnieżki.
4.Kremówkę łączymy ze Śnieżką i ubijamy. Dodajemy śmietan-fix i chwilkę miksujemy.
5.1. Blat ciasta
2. 1/2 dżemu
3. Masa I
4. Blat ciasta
5. 1/2 dżemu
6. Masa II
Komentarze