Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wspaniałe ciasto. Nie trzeba więcej słów;)

  • 1 min

Składniki:

  • CIASTO-POLEWA:
    -3/4 szkl. oliwy
    -1/2 szkl. wody
    -1 szkl. cukru
    -3 łyżki kakao ciemnego

    CIASTO:
    -1,5 szkl. mąki
    -1 łyżeczka sody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -5 jaj
    -1/2 szkl. cukru

    MASA I:
    -400 g serka waniliowego (np. Danio)
    -1 kostka masła
    -6 łyżek cukru pudru
    -1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl. wody
    -380 g dżemu z czarnej porzeczki

    MASA II:
    -0,5 l kremówki 30% lub 36%
    -2 Śnieżki
    -2 op. śmietan-fix

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki "CIASTA-POLEWY" zagotować razem do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodawać powoli żółtka i zmiksować. Wlać ostudzoną polewę i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i zmiksować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w 180 st.C. Wystudzone podzielić na 2 części.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać serek i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Ja dodałam też 1 op. Śnieżki.

  • 4. Kremówkę łączymy ze Śnieżką i ubijamy. Dodajemy śmietan-fix i chwilkę miksujemy.
  • 5. 1. Blat ciasta
    2. 1/2 dżemu
    3. Masa I
    4. Blat ciasta
    5. 1/2 dżemu
    6. Masa II
  • 6. Udekorować wedle uznania. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy