Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem balsamico porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos porzeczkowy polecam do sałatek. Jest pyszny. Lubię łączyć sałatki z owocami

  • 30 min

Składniki:

  • 6 liści sałaty masłowej
    10 krewetek koktajlowych
    5 dkg porzeczki czerwonej
    1 nektarynka
    Bazylia cytrynowa
    3 dkg sera lazur srebrzystego
    4 suszone pomidory

    Marynata na krewetek:

    ½ łyżeczki Bazyli suszonej
    ½ łyżeczki oregano suszone
    1 ząbek czosnku
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki oliwy extra vergine

    Sos porzeczkowy:

    15 dkg porzeczek czerwonych
    1 łyżeczka kremu na bazie octu balsamicznego
    1 łyżeczka octu winnego
    3 łyżki wina czerwonego wytrawnego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem balsamico porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myję, strzepie na talerzu. Wcześniej osuszam. Krewetki odmrażam, myję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany, krewetki i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie przesmażam je na patelni około jedną minutę. Dodaję do sałatki, razem z porzeczkami umytymi i obranymi. Nektarynkę kroję na cząstki i przesmażam ją chwilę na patelni, dodaję ser lazur pokrojony, bazylię cytrynową,pokrojone suszone pomidory.

    Sos: Porzeczki myję, obieram, przekładam do rondelka, przesmażam, dodaję, wino, sól, pieprz, krem balsamico. Kiedy sos się zredukuje, przecieram go przez sito.

    Sałatkę polewam sosem porzeczkowym, i dodatkowo kremem balsamico.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Krewetki Porzeczki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować