Portugalskie babeczki z budyniem

4.5 (155 ocen)

Ktoś kiedyś wspomniał o nich . Postanowiłam poszukać na te babeczki przepisu. Znalazłam tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/portugalskie-babeczki-z-budyniem#a69008

Składniki:

  • 8 sztuk

    1 sztuka: 220kcal, białko:6g, węglowodany:26g, tłuszcz:10g

    płat ciasta francuskiego

    2 jajka

    0.5l mleka

    łyżeczka masła

    szczypta soli

    5 czubatych łyżeczek mąki ziemniaczanej

    40g cukru

    opakowanie cukru wanilinowego bądź prawdziwa wanilia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Portugalskie babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciast francuskiego zdejmujemy papierową osłonkę. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na 8 kawałków.

    Każdy kawałem albo rozwałkowujemy, albo rozgniatamy i formujemy ręcznie, na płaski placek, którym wykładamy foremki na babeczki, tak by powstał koszyczek.

    Od mleka odlewamy 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i solą.

    Do mleka w szklance dosypujemy mąkę oraz cukry. Dokładnie mieszamy.

    Gdy mleko z masłem zaczyna się gotować, dolewamy mieszankę z mąką i mieszamy energicznie, aż wszystko zgęstnieje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Po tym czasie wbijamy jajka i miksujemy. Gotowym kremem napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego.

    Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 15 minut.

Porady

Doradzam jedzenie dopiero jak ostygną i postoją z pół dnia. Pycha. Zbyt ciepłe - czuć za dużo tłuszczu. Ale na zimno są akuratnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować