Portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam.
60 min
Składniki:
ok. 300 g ziemniaków,
ok. 200 g batata (słodki ziemniak),
1 mała biała cebula,
ok. 250 g portobello ( 3 szt.),
2 łyżki oleju rzepakowego,
pieprz czarny grubo mielony do smaku,
½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej,
100 g cukinii,
sól,
2 szt pergaminu do smażenia- Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry,
¼ łyżeczki cukru,
listki świeżej mięty.
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy.
Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy.
Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli.
Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello.
2.Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim kapelusze stroną portobello, wlewamy ok. 2-4 łyżki wody i smażymy pod przykryciem ok. 5-6 min.
Rada: wodę dodajemy tylko po to, żeby pergamin nam się nie wysuszył, a nie przyprawy przypaliły.
3.Grzyby przekładamy na deskę, zmieniamy pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin.
Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię.
Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente.
Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą miętą :)
Komentarze