Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 300 g ziemniaków,
    ok. 200 g batata (słodki ziemniak),
    1 mała biała cebula,
    ok. 250 g portobello ( 3 szt.),
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    pieprz czarny grubo mielony do smaku,
    ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej,
    100 g cukinii,
    sól,
    2 szt pergaminu do smażenia- Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry,
    ¼ łyżeczki cukru,
    listki świeżej mięty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.
    Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy.
    Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy.
    Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli.
    Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello.
  • 2. Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim kapelusze stroną portobello, wlewamy ok. 2-4 łyżki wody i smażymy pod przykryciem ok. 5-6 min.
    Rada: wodę dodajemy tylko po to, żeby pergamin nam się nie wysuszył, a nie przyprawy przypaliły.
  • 3. Grzyby przekładamy na deskę, zmieniamy pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin.

    Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię.
    Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente.

    Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą miętą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować