Popękane pierniczki

4.99 (155 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, miękkie od razu po upieczeniu pierniczki, które smakiem zupełnie przypominają mi toruńskie pierniczki w lukrze. Dzięki temu, że formowałam je mokrymi rękami, a potem obtaczałam je w cukrze pudrze, mamy od razu po upieczeniu polukrowane pierniczki. Efekt popękania jest zamierzony.

  • 30 min

Składniki:

  • Przepis na ok. 20 szt. pierniczków:
    50 g miękkiego masła
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 łyżki płynnego miodu
    1 małe jajko
    1 płaska łyżeczka kakao
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

    4-5 łyżek cukru pudru do obtaczania surowych ciastek
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki Lukier

Popękane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do masła dodać cukier, przyprawę do piernika, sodę i sól, zmiksować do połączenia składników. Dodać miód, jajko, kakao i połowę mąki, krótko zmiksować. Dodać resztę mąki, jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Rękami zwilżonymi w wodzie lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blaszkę w odległościach ok. 4-5 cm od siebie NIE spłaszczając ich. Piec ok. 20 minut w 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Kakao Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować