Obłędnie czekoladowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze. Powiedziałabym nawet, że magiczne ;) Podczas pieczenia estetycznie pękają i są nieziemsko smaczne!
Składniki:
Ciasto:
225 g posiekanej gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szkl cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 2/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec dodać cukier, ekstrakt z wanilii i żółtka. Nadal ucierając dodać ostudzoną masę czekoladową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do czekoladowej piany, zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowaną masę przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce całą noc (im dłużej tym lepiej. Jeśli masa będzie za krótko chłodzona, ciastka rozpłyną się w piekarniku i nie popękają).
2.Ze schłodzonego ciasta (ciasto będzie bardzo twarde) za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ten etap powinien być robiony możliwie jak najszybciej, by ciasto nie ociepliło się za bardzo). Piec w 170 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce. Następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
Komentarze