Popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, z moimi małymi zmianami :). Ciasteczka są przepyszne, intensywnie czekoladowe i pięknie popękane. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g. gorzkiej czekolady posiekanej
    110 g. masła
    ½ szkl. cukru
    3 duże jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 2/3 szkl. mąki pszennej

    Dodatkowo:
    ½ szkl. cukru pudru do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z czekoladą, ostudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do piany wlać ostudzone masło z czekoladą oraz ekstrakt i wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę schłodzić w lodówce całą noc.
  • 3. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować