Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, z moimi małymi zmianami :). Ciasteczka są przepyszne, intensywnie czekoladowe i pięknie popękane. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
225 g. gorzkiej czekolady posiekanej
110 g. masła
½ szkl. cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 2/3 szkl. mąki pszennej
Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z czekoladą, ostudzić.
2.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do piany wlać ostudzone masło z czekoladą oraz ekstrakt i wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę schłodzić w lodówce całą noc.
3.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze