Popękane ciasteczka orzechowe

4.46 (191 ocen)

  • 30 min

Takie ciasteczka pięknie prezentują się na stole. Do tego są bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze się udają :)

  • 30 min

Składniki:

  • 270 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
    50 g mąki
    65 g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka miękkiego masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
Wystaw ocenę:

4.46 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Popękane ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ugniatamy, aż utworzy się jednolita kula. Z ciasta formujemy równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 17 minut w 175ºC

Porady

Kulę z ciasta, przed pieczeniem można włożyć do lodówki na około godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować