Takie ciasteczka pięknie prezentują się na stole. Do tego są bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze się udają :)
30 min
Składniki:
270 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
50 g mąki
65 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
Popękane ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ugniatamy, aż utworzy się jednolita kula. Z ciasta formujemy równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 17 minut w 175ºC
Porady
Kulę z ciasta, przed pieczeniem można włożyć do lodówki na około godzinę.
Komentarze