Popękane ciasteczka na maśle orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na popękane, smakowite, bardzo aromatyczne i intensywnie orzechowe ciasteczka. Do przygotowania tych domowych łakoci nie używamy dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju, a wykorzystujemy jedynie naturalne oleje zawarte w maśle orzechowym.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 1 szklanka mąki pszennej typ 650
    - 300 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
    - 1 szklanka cukru
    - 2 jajka
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
    - 100 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka na maśle orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski dodajemy masło orzechowe (z kawałkami orzechów), cukier, 2 jajka i łączymy składniki za pomocą miksera.
  • 2 2. Następnie do powstałej masy dodajemy 100 ml mleka (u mnie bez laktozy), obie mąki, 2 czubate łyżeczki kakao i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a powstałe ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.
  • 3 3. Po tym czasie formujemy ciasteczka (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie je spłaszczamy i układamy w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    * jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy dłonie odrobiną wody lub przekładajmy ciasto na blachę za pomocą łyżeczki.
  • 4 4. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Po ostygnięciu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować