Popękane ciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pięknie wyglądają i są wyjątkowo smaczne. A do tego długo pozostają świeże.

Składniki:

  • ● 20 dag gorzkiej czekolady
    ● 3 jajka
    ● 10 dag masła
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● kilka kropel olejku waniliowego
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    ● 1 i 2/3 szkl. mąki
    ● cukier puder
    ● tłuszcz do formy

Popękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Dodajemy
    połamaną w niewielkie
    kawałki czekoladę. Mieszając,
    roztapiamy na małym ogniu.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę, pod koniec dodając cukier,
    a następnie żółtka i olejek.
    Miksujemy z masą czekoladową.
    Wsypujemy mąkę
    wymieszaną z solą i proszkiem
    do pieczenia. Dokładnie
    mieszamy. Wkładamy na 8
    godzin do lodówki.
  • 3. Ciasto nabieramy łyżeczką
    i formujemy kulki wielkości
    orzecha włoskiego. Obtaczamy
    w cukrze pudrze i układamy
    na posmarowanej tłuszczem
    blasze. Pieczemy ok.
    12 minut w 170 °C. Studzimy.

Porady

Ciastka należy formować dość szybko, aby się nie ogrzały. Nie można również przekroczyć czasu pieczenia, ponieważ ciastka staną się zbyt twarde.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy