Popękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Dodajemy
połamaną w niewielkie
kawałki czekoladę. Mieszając,
roztapiamy na małym ogniu.
Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Białka ubijamy na sztywną
pianę, pod koniec dodając cukier,
a następnie żółtka i olejek.
Miksujemy z masą czekoladową.
Wsypujemy mąkę
wymieszaną z solą i proszkiem
do pieczenia. Dokładnie
mieszamy. Wkładamy na 8
godzin do lodówki.
3.Ciasto nabieramy łyżeczką
i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczamy
w cukrze pudrze i układamy
na posmarowanej tłuszczem
blasze. Pieczemy ok.
12 minut w 170 °C. Studzimy.
Porady
Ciastka należy formować dość szybko, aby się nie ogrzały. Nie można również przekroczyć czasu pieczenia, ponieważ ciastka staną się zbyt twarde.
Komentarze