Polski schabowy w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić delikatnie,posypać z każdej strony solą i pieprzem,zanurzyć w roztrzepanym jajku,obtoczyć w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju,aż się zrumienią i będą miękkie (na początku na dużym ogniu z każdej strony,a nastepnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię,kotlety dusić przez kilka minut).
2.Do rondla z grubym dnem wlać 150 ml wody,wrzucić kostkę bulionu grzybowego,oczyszczone kurki,doprowadzić do wrzenia.Następnie wlać śmietanę, doprawić pieprzem (ewentualnie solą,zwracając uwagę na fakt,że bulion grzybowy jest słony).Sos gotować 15 minut na małym ogniu,pod koniec zaciagnąć mąką,aby zgęstniał.Można dodać natki pietyruszki.
3.Kotlety podawać z makaronem lub ziemniakami,polane sosem kurkowym.Jako dodatek świetnie sprawdzą sie ogórki kiszone (np.tarte), czarne oliwki do dekoracji.
Komentarze