polska domowa wiejska "pizza"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

przepis mamy

  • 2 godz.

Składniki:

  • skłądniki na ciasto:
    100g drożdży
    szklanka mleka
    2-3 szklanki mąki
    100ml oleju
    2 jajka
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli

    składniki na farsz:
    cebula
    kilka plastrów boczku
    kawałek kiełbasy
    pieczarki
    kukurydza
    ogórek konserwowy lub kiszony
    papryka
    ser żółty mozarella

    składniki na sos pomidorowy :
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżka ketchupu
    bazylia
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz

Polska domowa wiejska "pizza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    drożdże z cukrem zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
    do drożdży z mlekiem dodać pozostałe składniki i wymieszać (można mikserem)
    Ciasto ma nie być zwarte, tylko gęste ale mokre

    Ciasto podpiekamy przez 7 min w 200 stopniach, wyciągamy i smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy farsz

    Składniki na farsz:
    pieczarki kroimy w plastry i smażymy, resztę składników kroimy tak jak lubimy i układamy na pizzy. Ser trzemy i posypujemy pizze
    Pieczemy jeszcze 20-25 min w 200 stopniach

Porady

składniki można wymieniać wedle upodobań Polecam zrobić domowy sos czosnkowy: kilka ząbków czosnku prezecisnąć przez praskę i połączyć z majonezem i łyżką śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy