Połówki pomidorów z bazylią

4.5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Aromatyczny dodatek do drugiego dania, do wędliny lub do przygotowania zupy pomidorowej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
    4 gałązki bazylii zielonej
    4 gałązki bazylii fioletowej
    4 małe cebule
    2 papryki
    natka pietruszki
    gałązki kopru

    Marynata:
    1.5 litra wody
    1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
    1.5 łyżki soli
    1 łyżeczka nasion kolendry
    100 ml octu 10%
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Połówki pomidorów z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory 1. Pomidory umyć i pokroić na połówki.
  • Papryka 2. Paprykę pokroić w paski.
  • Cebula 3. Cebulę pokroić w półplasterki, po jednej do słoika.
  • Zioła 4. Do każdego słoika przygotować po gałązce bazylii zielonej i fioletowej oraz po gałązce natki pietruszki i kopru.
  • W słoikach 5. Na dno słoika dać paprykę cebulę a następnie wkładać pomidory i zieleninę.
  • Z zalewą, pasteryzacja 6. Składniki marynaty zagotować i wlać do słoików. Nie zakręcone słoiki wstawić do garnka z wodą. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut.
  • Gotowe 7. Wyjąć słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia a następnie wynieść do chłodnej piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować