Półkruche ciasto z truskawkami

4.47 (192 ocen)

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim smakoszom truskawek.

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki krupczatki
    1 kostka margaryny Palmy
    1 jajko
    1 żółtko
    4 łyżki śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/ 2 szklanki cukru
    1/ 2 paczuszki cukru waniliowego
    szczypta soli


    Kruszonka:
    1/ 2 szklanki mąki tortowej
    1/ 4 szklanki cukru
    1/ 4 kostki margaryny
    1 op. cukru waniliowego

    truskawki
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Półkruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, cukry i proszek ugnieść na jednolitą masę. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozłożyć równo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Ułożyć truskawki pokrojone w połówki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę. Następnie rozdrabniać palcami i posypywać ciasto.

Porady

Ciasto świetnie smakuje także z innymi owocami np. śliwkami lub jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować