Półkruche ciasto z rabarbarem

4.49 (159 ocen)

  • Dla 8 osób

Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Przy tym bardzo smaczne.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczane

    Ciasto półkruche:
    2 i pół szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
    2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
    2 jaja i jedno żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany
    kostka zimnego masła
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Półkruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz rabarbar i pokrój w małe cząstki. zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
    Zrób ciasto w wyżej podanych składników.
    Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku z rabarbaru. Połóż na wierzch cały rabarbar. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i zrób dowolne małe otworki aby para z rabarbaru miała ujście. Piecz w 180 stopniach ok 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować