Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery

4.97 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię swoją polewę kakaową na ciastach, JEST GĘSTA I BŁYSZCZĄCA.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    żelatyna (płaskie ,pół łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4.97 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polewa 1. Do kieliszka wsyp pół łyżeczki żelatyny i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw. W garnku rozpuść dokładnie margarynę z cukrem, aż do zagotowania.
  • polewa 2. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj z polewą.
  • polewa czekoladowa 3. Tak przygotowaną gęstą polewę najlepiej od razu polej na ciasto.
  • polewa 4. Polewę najlepiej mieszać rózgą.

Porady

Jeśli polewa jest za rzadka dodaj jeszcze do gorącej łyżeczkę kakao i wymieszaj. Kakao powoduje ściągnięcie się polewy. NATOMIAST JEŚLI POLEWA JEST ZBYT GĘSTA DODAJ ODROBINĘ WODY I PONOWNIE PODGRZEJ. JEŚLI W POLEWIE POJAWI SIĘ ROZWARSTWIENIE TŁUSZCZU TO DOLEJ ODROBINĘ ZIMNEJ WODY I MIESZAJ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować