Polenta z pieczarkami sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

Tarta to królowa w moim domu. Lubię ją za to ze jej przygotowanie zajmuje pół godziny. Jest też dobrym poczęstunkiem gdy trafią się niespodziewani goście.

Składniki:

  • polenta:
    szklanka kaszy kukurydzianej
    pól litra mleka
    czosnek granulowany, sól, pęczek koperku
    dodatkowo:
    400 g pieczarek
    4 duże pomidory
    pół puszki kukurydzy
    cebula
    2 plasterki ananasa z puszki
    sól, pieprz
    2 łyżki ziaren słonecznika

Polenta z pieczarkami sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę, chwilę gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Szybko przekładamy gęstą masę do formy na tartę lub tortownicy. Mokrą łyżką równo rozsmarowujemy.
  • 2. Pieczarki myjemy kroimy w plastry, smażymy na patelni aż odparuje woda, dodajemy cebulę, rumienimy na złoty kolor.
    Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę, drobniutko kroimy,dusimy. Dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na polentę, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 2 godziny.

Porady

Można posypać serem i zapiec kwadrans.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy