Polenta z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

szybki_obiad

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polenta: 150 gramów
    - ser pecorino: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pomidory w puszce: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polenta z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polenta z sosem pomidorowym 1. Akcja odbywa się w dwóch rondlach. W jednym czasie nastawiamy wodę na polentę a w drugim rozgrzewamy oliwę. Do oliwy dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, pomidory z puszki i dusimy, doprawiamy solą. Kiedy woda zaczyna się gotować w drugim rondlu wsypujemy polentę i szybko mieszamy zmniejszając płomień, żeby buchająca gęsta polenta nas nie poparzyła. Kiedy będzie już bardzo gęsta dodajemy pecorino i szybko mieszamy. W rondlu z pomidorami już wydusił się sos i trzeba go tylko doprawić ziołami. Wykładamy polentę i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować