Polenta z dodatkami

0 (0 ocen)

...do głównego dania,zamiast ziemniaków czy kaszy

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej
    4 szklanki wody + kostka rosołowa (lub własny bulion)
    kawałek twardego żółtego sera
    pikantna przyprawa do kurczaka
    olej/oliwa

Polenta z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polenta z dodatkami3 1. W garnku zagotować wodę,rozpuścić kostkę rosołową.Wsypać porcjami kaszkę i mieszając gotować na wolnym ogniu aż kaszka wchłonie wodę.Zestawić garnek z palnika,dodać przyprawę i starty na drobnych oczkach ser.Dokładnie wymieszać.Brytfankę (u mnie 28x24) lub inny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia,równomiernie rozprowadzić polentę i odstawić do ''stężenia''. Gdy polenta zrobi się zwarta,pokroić wedle uznania np.na średnie prostokąty.Każdy kawałek spryskać oliwą/posmarować olejem i podsmażyć na patelni (gdy posiadamy na stanie porządną patelnię grillową,polenta będzie się apetyczniej prezentować z charakterystycznym wzorem grillowania).

Porady

- z dodatkami można poeksperymentowac wedle własnego uznania,do polenty można dodać np.drobno posiekaną świeżą bazylię i suszone pomidory - kaszki kukurydzianej możemy także użyć jako panierki (zamiast tradycyjnej bułki tartej) np.do kotletów schabowych czy filetów rybnych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy