Polenta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 ml. bulionu
    150 gram kaszki kukurydzianej u mnie średnia
    przyprawy kuchni włoskiej
    1 łyż. masła

Polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy stopniowo kaszę...Mieszamy od czasu do czasu do momentu az kaszka napęcznieje...Niestety gdy juz będzie pozbawiona wody musimy ciągle mieszać około 20 minut ;(
    bo dość łatwo ja przypalić...Jest to dość uciążliwe bo gdy kasza gęstnieje jest to dość meczące dla reki...
  • 2. Po 20-30 min. zdejmujemy z ognia dodajemy masło i przyprawy...można również dodać parmezanu.
  • 3. Przekładamy na blachę wygładzamy boki i górę...pozostawiamy do wystygnięcia na około 1-2...kroimy na mniejsze kawałki...
  • 4. Grilujemy lub smażymy na patelni aż będziemy mieli chrupiąca skórkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy