Polenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej...
1.Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy stopniowo kaszę...Mieszamy od czasu do czasu do momentu az kaszka napęcznieje...Niestety gdy juz będzie pozbawiona wody musimy ciągle mieszać około 20 minut ;(
bo dość łatwo ja przypalić...Jest to dość uciążliwe bo gdy kasza gęstnieje jest to dość meczące dla reki...
2.Po 20-30 min. zdejmujemy z ognia dodajemy masło i przyprawy...można również dodać parmezanu.
3.Przekładamy na blachę wygładzamy boki i górę...pozostawiamy do wystygnięcia na około 1-2...kroimy na mniejsze kawałki...
4.Grilujemy lub smażymy na patelni aż będziemy mieli chrupiąca skórkę
Komentarze