Poledwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

4.47 (165 ocen)

  • 30 min

Przepis mam od dawna, dodałam tylko pieczarki, cebulkę i powstało to wyśmienite danie

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
    1 cebula
    olej do smażenia
    10 polędwiczek z kurczaka
    1/2 litra bulionu drobiowego
    1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
    1/2 szklanki wody
    1,5 łyżki pszennej mąki
    majeranek lub inne zioła
    sól, pieprz, do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Poledwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje.
  • 2. Do grzybów włożyć polędwiczki z kurczaka. Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając
  • 3. Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką, żeby nie było grudek. Zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać majeranek. Sos doprawić do smaku pieprzem i, w razie potrzeby, solą.

Porady

Polędwiczki dobrze smakują z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować