Polędwiczki po góralsku

4.5 (189 ocen)

Polecam polędwiczki zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków.

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa

    1 serek typu oscypek


    Marynata:

    3 łyżeczki marynaty staropolskiej

    1 łyżeczka musztardy

    80 ml. oleju

    Dodatkowo:

    konfitura z żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Polędwiczki po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią, dodajemy do marynaty, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obydwu stron. Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, oscypka kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekany do momentu aż oscypek się roztopi. Na każdą kawałek nakładamy niewielką ilość konfitury żurawinowej.

Porady

Polędwiczki podajemy z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek Polędwica wieprzowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.87 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab po góralsku

To może cię zainteresować