polędwiczki z sarny w sosie ogórkowym podane z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą

0 (0 ocen)

Kruche, soczyste polędwiczki z sarny podane na sosie z ogórków małosolnych w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i sałaty.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z sarny lub jelenia
    młotkowany kolorowy pieprz, ziele angielskie,

    łyżka klarowanego masła

    sos z ogórków małosolnych:
    1-2 ogórki małosolne
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
    młoda cebula
    pęczek koperku
    łyżeczka musztardy miodowej
    opcjonalnie sól i pieprz

    pieczone ziemniaczki:
    kg młodych ziemniaczków, proponuję małe jak kuleczki świetnie smakują i bardzo ładnie się prezentują
    sól, użyłam himalajskiej
    łyżeczka miodu
    2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
    3 - 4 szalotki

    sałata masłowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z sarny w sosie ogórkowym podane z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon. Nacieramy pieprzem i zielem angielskim.
  • obsmażone polędwiczki 2. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki i obsmażamy je na po minucie z każdej strony.
  • zawijamy polędwiczki w folię 3. Każdą polędwiczkę owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90-80 stopni C. Pieczemy około godziny. Polędwiczki po wyjęciu z piekarnika powinny być ciągle różowe w środku, a za razem miękkie i soczyste.
  • 4. SOS: w czasie, gdy polędwiczki dochodzą w piekarniku przyrządzamy sos z ogórków małosolnych. Drobno pokrojone ogórki i cebulkę podsmażamy na maśle, na którym obsmażaliśmy polędwiczki. Dodajemy kwaśną śmietanę i musztardę. Sos redukujemy, aż stanie się zawiesisty. Posypujemy obficie koperkiem. Opcjonalnie możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 5. ZIEMNIACZKI: Ziemniaki myjemy i czyścimy szczoteczką, nie musimy ich obierać ze skórki. Polewamy olejem, miodem i solą. Dodajemy obraną szalotkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 30 minut.
  • 6. Propozycja podania: na talerz wlewamy łyżkę sosu, na sosie układamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę, na poszarpanej sałacie układamy ziemniaczki, całość posypujemy koperkiem.

Porady

Aby całe danie było gotowe w jednym czasie. Proponuję ziemniaczki przygotować jako pierwsze i pozostawić je w piecyku podczas, gdy mięso będzie dochodziło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować