Polędwiczki z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie idealne na niedzielny, czy świąteczny obiad dla rodziny. Efektowny wygląd i cudowny soczysty smak

  • 50 min

Składniki:

  • Przepis na 7 porcji:

    - polędwiczka wieprzowa 1 kg
    - pomidory suszone w oleju z pestkami dyni 270 g
    - szpinak mrożony 300 g
    - śmietana 30 % 2 kubeczki
    - przyprawa do wieprzowiny
    - suszone oregano 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyść z błon i przekrój na pół, w każdej części zrób nacięcie długim, cienkim nożem, by powstał otwór do faszerowania.
  • 2. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski. Suszone pomidory wraz z pestkami dyni drobno posiekaj i połącz ze szpinakiem, Dobrze wymieszaj.
  • 3. Polędwiczki nadziewaj farszem i oprósz sporą ilością przyprawy do wieprzowiny.
  • 4. Włącz piekarnik na 160 stopni. Na patelni podgrzej oliwę z suszonych pomidorów i obsmaż na niej z każdej strony nasze polędwiczki - ok 10 min
  • 5. Polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika.
  • 6. W między czasie na tej samej patelni co smażyliśmy mięso wraz z tłuszczem, podsmażamy oregano, dolewamy śmietanki. Gotujemy, aż lekko zgęstnieje.
  • 7. Nasze polędwiczki podaje pokrojone w plastry wraz z sosem.

    Do obiadu proponuję pieczone ziemniaczki:)

Porady

Do szpinaku możemy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, który idealnie współgra ze szpinakiem. Danie będzie jeszcze bardziej lekkie i zdrowsze, jak odpuścimy sobie sos

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować