Polędwiczki z rabarbarem w towarzystwie szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy, przed środek wykonujemy płytkie cięcie i wsadzamy w to miejsce gałązke rozmarynu.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą i obsmażamy polędwicę z każdej strony by pozamykać pory. W czasie smażenia obsypujemy solą i pieprzem.
2.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone ziemniaki i marchew, na środku kładziemy polędwiczkę, posypujemy pokrojoną dymkną i czosnkiem.
Pieczemy w piekarniku około 60 min, ciąglę kontrolując.
3.Na pozostały tłuszcz z smażenia wrzucamy pokrojony rabarbar, kawałek startego imbiru i masło. Dusimy rabarbar do momemtu aż zmięknie. Zalewamy wszystko szlanką czerwonego wina i redukujemy do gęstego sosu. Gdy sos będzie gęsty przecieramy przez sito i znów pogrzewamy na patelni dodając szczyptę cukru.
4.Szparagi gotujemy na parze. Upieczoną polędwiczkę kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra i podajemy z szparagami, oblaną sosem z dodatkiem pieczonych młodych ziemniaków.
Komentarze