Polędwiczki z karmelizowanymi pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę obtocz w soli i pieprzu. Na oleju zeszklij rozgnieciony ząbek czosnku - następnie go wyrzuć. Polędwiczkę smaż, aż z wszystkich stron będzie złoto-brązowa. Następnie dodaj papryczkę chilli i 2 plastry pomarańczy.
Ugotuj marchewki i kus kus w lekko osolonej wodzie.
2.Dodaj do polędwiczki sok z reszty pomarańczy i dodaj cukier. Pamiętaj, by przekręcać pomarańczę i polędwiczki.
Po czym poznać, że polędwiczki są gotowe? Lekko naciśnij mięso, jeżeli będzie miękkie, a skórka brązowa- jest gotowe :). Po przekrojeniu powinno być lekko różowe w środku.
Układaj na talerzu w kolejności- kus kus, pomarańcza, mięso i marchewki. Na koniec polej sosem, który jest na patelni ;).
Komentarze