Połączenie polędwiczki, gruszki i sera pleśniowego okazało się jesiennym hitem w mojej kuchni! To szybkie w przygotowaniu sezonowe danie dla osób poszukujących nowych, ciekawych smaków! .
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• 1 polędwiczka wieprzowa (ok 700 g),
• 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią),
• 3 gruszki,
• 0,5 małej cebuli,
• 1 łyżeczka majeranku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• łyżka posiekanego koperku,
• natka pietruszki do podania,
• około 150 ml śmietanki 30%,
• tłuszcz do wysmarowania naczynia
4.Przygotowane mięso i gruszki układamy naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu układamy pokrojona cebulkę.
5.W garnuszku mieszamy śmietankę z koperkiem i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową śmietanką zalewamy mięso.
6.Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyjmujemy i całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Danie ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Przed podaniem całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze