Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Propozycja na szybką kolację

  • 45 min

Składniki:


  • polędwiczka wieprzowa
    pomidor
    10 dag sera mozzarella
    1/2 cytryny
    bazylia świeża
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    czarne oliwki bez pestek
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku 1. Polędwiczkę umyłem, oczyściłem, natarłem czosnkiem roztartym z solą i ziołami prowansalskimi. Odstawiłem na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, włożyłem polędwiczkę , zrumieniłem ze wszystkich stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem, skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem.
    Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek bazylii i ser. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować