Polędwiczki z musem brokułowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna przystawka dla wyjątkowych gości

  • 60 min

Składniki:

  • 8 plastrów polędwiczek wieprzowych- po 50g każdy
    8 jaj przepiórczych
    20 dag różyczek brokuła
    10 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki zelatyny
    sól, gałka muszkatołowa

    Marynata
    estragon
    100 ml. oliwy
    2 łyżki octu balsamiczniego

Polędwiczki z musem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić w plastry grubości ok 1-1,5 cm, rozgnieść ręką, zamarynować.
    Pozostawić w marynacie na ok 2-3 godziny.

  • 2.
    Rozgrzać dobrze patelnię, mięso usmażyć. Doprawić solą. Pozostawić do wystygnięcia.

  • 3. Jaja przepiórcze ugotować na twardo.

  • 4. Mus brokułowy:
    Żelatynę zamoczyć w 2 łyżkach zimnej wody
    Różyczki brokuła wrzucić do gotującej wody ( dodać sól i odrobinę cukru)
    gotować ok 3-5 minut, przelać zimną wodą, dobrze odsączyć.
    Zmiksować, dodać ubitą śmietankę, rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i gałką muszkatołową. Dekorować.

  • 5. Rada: suszony estragon pognieść w palcach, wydobędziemy z niego piękny aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy