Polędwiczki wieprzowe z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki wieprzowe umyć i wysuszyć.
Podzielić na kawałki. Każdy z kawałków delikatnie naciąć, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem Na każdy kawałek nałożyć kiełbasę chorizo, roladki spiąć wykałaczkami . Mięso doprawić solą i pieprzem z zewnątrz.
2.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Polędwiczki smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażone było mięso,wlewamy porto następnie wlewamy do naczynia 3 szalotki pokroić w piórka, dodać do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 25 minut.
3.Marchewkę wrzucić do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym),zielem angielskim gotować do miękkości. Marchew odcedzić, wyjąć liść laurowy i wrzucić z powrotem do garnka. Całość zmiksować blenderem. Do marchwi dodać 4 łyżki miodu, 60 g masła, sok z pomarańczy, imbir 2łyżki curry, pieprz, sól i 2-3 łyżkę słodkiej śmietany 30%. I zmiksować. Mięso wyjąć z piekarnika. Przeciąć sznurki.
4.Puree z marchwi wyłożyć na talerz. Mięso pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem ułożyć na kawałkach mięsa. Całość przybrać pietruszką.i sałatą fit&Easy pomarańczą
Komentarze