Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczeniowym z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki oczyścić, opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Obsypać solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim polędwiczki. Dodać do nich obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą. Gotować na średnim ogniu do czasu aż polędwiczki będą miękkie. Gdy woda wyparuje dolać kolejną jej porcję. Gdy wody ubędzie mięso można przysmażyć i dopiero dolać kolejną porcję wody. Im bardziej przysmażymy mięso tym lepszy będzie sos. Podgrzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut. Przelać zimną wodą i odcedzić. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie przelać zimną wodą, odcedzić i przełożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 10 minut od czasu do czasu mieszając. Do polędwiczek dodać usmażone podgrzybki oraz śmietanę i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Zostawić na ogniu 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać najlepiej z ryżem lub duszonymi ziemniakami.
Komentarze