Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy w 1 cm plastry. Przyprawiamy solą,pieprzem i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki
2.Kurki wsypujemy do miski i zasypujemy łyżką soli. Zalewamy je wrzątkiem i mieszamy. Czekamy aż piach opadnie na dno. Wyciągamy kurki a wodę z piaskiem wylewamy. Całą czynność powtarzamy jeszcze raz.
3.Polędwiczki delikatnie rozbijamy dłonią. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy kurki i cebulę.Zalewamy wszystko wodą. Po zagotowaniu wody - zmniejszamy gaz i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości polędwiczek.
4.Śmietankę mieszamy z 4 łyżkami wywaru z polędwiczek i wlewamy do potrawy. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Wszystko chwilę gotujemy. Zagęszczamy potrawę mąką rozrobioną z wodą.
5.Cebulę tarkujemy i podsmażamy ją na 1 łyżce masła ok 2 min. Następnie smażymy kurki na maśle do miękkości ( dość długo lecz tak żeby nie przypalić kurek)
Komentarze