Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie.

  • 40 min

Składniki:

  • 750 g polędwiczki wieprzowej
    limonka
    200 g świeżego imbiru
    ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    250 ml mleka kokosowego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka sosu rybnego
    natka pietruszki
    1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie 1. Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem.
    Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
    Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso.
    Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki.
    Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem ją posiekana natką pietruszki ( można kolendrą ) oraz lekko rozgniecionymi nożem ziarnami czerwonego pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy