Polędwiczki w sosie koperkowym

4.49 (145 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite i delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealne na zdrowy i pożywny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 polędwiczki wieprzowe
    - 1 pęczek świeżego koperku
    - 3/4 szklanki mleka
    - 3 łyżki jogurtu greckiego
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - bulion warzywny
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    DO SMAKU:
    - słodki sos sojowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Polędwiczki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią.
  • 2 2. Rozbite polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.
  • 3 3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na tyle aby przykryć wszystkie kawałki mięsa - dusimy około 20 minut.
  • 4 4. Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

    Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do całości i zagotowujemy.
  • 5 5. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.
    Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i lekką surówką.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować