Polędwiczki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią.
2.Rozbite polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.
3.Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na tyle aby przykryć wszystkie kawałki mięsa - dusimy około 20 minut.
4.Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do całości i zagotowujemy.
5.Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i lekką surówką.
Komentarze