Sos śmietanowy z kurkami to klasyka kuchni polskiej. Polędwiczki dzięki duszeniu z kurkami nabierają grzybowego aromatu, są przy tym mięciutkie i bardzo soczyste. To mięsne danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy na plasterki i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron.
2.Następnie panierujemy w mące, jej nadmiar delikatnie strzepujemy, i obsmażamy na patelni. Podsmażone polędwiczki przekładamy do rondla. Obrane kurki dokładnie płuczemy.
3.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i smażymy około 10 minut, aż woda z grzybów wyparuje. Pod koniec grzyby oprószamy tymiankiem.
4.Podsmażone grzyby dodajemy do polędwiczek. Całość zalewamy wodą, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny.
Życzę smacznego :)
5.Po tym czasie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zdejmujemy z .ognia. Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Komentarze