Przepyszny obiad na niedzielę. Rozpływające się w ustach mięsko w kremowym sosie o wyraźnym aromacie cebuli. Podałam z ziemniakami i papryką marynowaną oraz ogórkami kiszonymi
Składniki:
0,8 kg polędwiczek wieprzowych
2 cebule
2 czubate łyżki zupy cebulowej
100 ml śmietany 30%
1 duży liść laurowy
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz kolorowy do smaku
Polędwiczki w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. pokroić w poprzek w plastry. Rozbić troszkę palcami. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron.
W szklance wody rozpuścić zupę cebulową (warto przeczytać skład i wybrać tą z suszoną cebulą a nie samymi aromatami), wlać do mięsa, dodać ziele, pieprz i połamany listek laurowy. Dusić aż mięso zmięknie, ewentualnie dolać wody.
Następnie dodać śmietanę, zagotować całość.
Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem kolorowym.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i warzywami z domowych zapraw
Komentarze